Almeers Pootje

Achtergrond pootje Het Almeerse Pootje

Met de afspraak ‘het Almeers Pootje’ worden Almeerders met een kleinere portemonnee geholpen bij het betalen van kosten bij de dierenarts. De afspraak is goed voor dieren en hun eigenaren. Het kan voorkomen dat u onverwachte dierenartskosten voor een ziek dier niet kan betalen. Almeerders met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm kunnen er gebruik van maken.

Het Almeerse Pootje is alleen voor medisch noodzakelijke behandelingen en euthanasie van een huisdier. De dierenarts weet wat wel en niet vergoed wordt door het Almeerse Pootje. De kosten die horen bij het gezond houden van een huisdier, zoals vaccineren en ontwormen, worden niet vergoedt.

Hoe gebruik maken van het Almeerse Pootje?

Is uw dier ziek of heeft het een gezondheidsprobleem? Neem dan contact op met een van de dierenartsen die meedoet aan het Almeerse Pootje (zie lijst onderaan de pagina). De dierenarts kan uw huisdier onderzoeken en vertellen hoeveel het kost om de behandeling uit te voeren. Het aanvragen van het Almeerse Pootje verloopt via deze dierenarts. Deelnemende dierenartsen kunnen u vertellen over het Almeerse Pootje en hebben een aanvraagformulier op voorraad.

Na onderzoek kunt u, als u denkt aan de voorwaarden van het Almeerse Pootje te voldoen, bij de dierenarts het aanvraagformulier invullen. Nadat u deze verzonden hebt krijgt u binnen twee weken na reactie van Fonds voor Bijzondere Noden Almere.

Wat het Almeerse Pootje betaalt
Het Almeerse Pootje betaalt 75% van het eerste consult en de medische behandeling tot een bedrag van maximaal 450 euro. U betaalt zelf 25% van het eerste consult en van de medische behandeling. U betaalt dit bedrag aan de huisarts. Alles boven de 450 euro moet u zelf betalen. Mocht het niet lukken om dit zelf te betalen, dan is het in sommige gevallen mogelijk om hulp te krijgen van landelijke stichtingen. Overleg dit met de dierenarts.
 
Voorbeeld: een kat heeft een ontsteking en de kosten van het eerste consult en behandeling zijn €400. Maakt u gebruik maakt van het Almeerse Pootje dan betaalt €100. De overige €300 betaalt het Almeerse Pootje aan de dierenarts.
 

Jaarlijks stelt de gemeente Almere geld beschikbaar voor het Almeerse Pootje. Als dat geld op is, stopt het Almeerse Pootje voor dat kalenderjaar. In het nieuwe kalenderjaar start de afspraak opnieuw. Het Fonds voor Bijzondere Noden Almere voert het Almeerse Pootje samen met dierenartsen uit.

De dierenarts bepaalt altijd of en welke medische behandeling nodig is. De dierenarts weet ook wat wel en niet vergoed wordt binnen de regeling. De kosten die horen bij het gezond houden van een huisdier (preventieve zorg) vergoeden we niet. Voorbeelden hiervan zijn vaccineren en ontwormen.
Tips over het aanschaffen van een huisdier en welke taken en plichten daarbij horen vind je hier.