Almeers Pootje

Achtergrond pootje Het Almeerse Pootje

Compensatie Dierenartskosten voor Minima
Dierenartskosten bijdrage voor Almeerders met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm. Het kan voorkomen dat je onverwachte dierenartskosten voor een ziek dier niet kan betalen. Daarvoor start vanaf mei 2023 Het Almeerse Pootje. Op deze website vind je meer informatie over hoe het precies werkt. Ook vind je hier de voorwaarden waaraan je moet voldoen om gebruik te maken van de regeling, veel gestelde vragen en de dierenklinieken waar je terecht kan. Lees deze informatie goed door voordat je gebruik maakt van de regeling.

Dierenartskosten voor Almeerders met kleinere portemonnee:

Het kan voorkomen dat je onverwachte dierenartskosten voor een ziek dier niet kan betalen. Daarvoor is nu de regeling Het Almeerse Pootje. Deze regeling kan Almeerders met weinig geld helpen een deel van de dierenartskosten te betalen. Hieronder staat hoe dit precies werkt en wat de voorwaarden zijn.

Hoe werkt het?

Het Fonds voor Bijzondere Noden Almere voert de regeling Het Almeerse Pootje samen met dierenartsen uit. Het Fonds voor Bijzondere Noden Almere vergoedt 75% van het eerste consult en de medische behandeling tot een bedrag van maximaal 450 euro. De eigenaar van een huisdier betaalt zelf 25% van het eerste consult en 25% van de medische behandeling. Alles boven de 450 euro moet je zelf betalen. Euthanasie van een huisdier valt ook onder medische kosten.

Voorbeeld: een kat heeft een baarmoederontsteking en de totale kosten van het eerste consult en de behandeling zijn € 400. De huisdiereigenaar die gebruik maakt van de regeling Het Almeerse Pootje betaalt € 100 en het Fonds Bijzondere Noden betaalt de overige € 300 rechtstreeks aan de dierenarts.

De dierenarts bepaalt altijd of en welke medische behandeling nodig is. De dierenarts weet ook wat wel en niet vergoed wordt binnen de regeling. De kosten die horen bij het gezond houden van een huisdier (preventieve zorg) vergoeden we niet. Voorbeelden hiervan zijn vaccineren en ontwormen.
Tips over het aanschaffen van een huisdier en welke taken en plichten daarbij horen vind je hier.